zondag 10 maart 2019

Oefentocht 2

OEFENINGSTOCHT VAN HR. MS. „GELDERLAND".
410
ontvangen ter bijwoning eener danspartij ten gouvernements-huize en werd daarvan dan ook gebruik gemaakt door allen, die niet door dienst verhinderd waren. Van deze gelegenheid werd tevens gebruik gemaakt door den commandant om zijn état-major den gouverneur voor te stellen.

Het was een zeer druk bezocht feest en daardoor zeer geanimeerd, eerst te halftwee 's nachts liep het feest ten einde. Voor eenige officieren der „Suriname" en »GELDERLAND" was 't reeds spoedig weer overal, daar 's ochtends een tocht der gecombineerde landingsdivisies plaats had, welke uit den aard der zaak zeer vele toeschouwers lokte.

De muziek zorgde voor 't marsch-tempo en voor de vroolijkheid, zoodat vele der inboorlingen dansende voor de troepen uitgingen. Wij maakten spoedig kennis met de meeste ingezetenen en Woensdags begon reeds eene reeks feestelijkheden, tochtjes, diners en bals, welke eerst een eind namen toen Maandag den 8" Mei de »GELDERLAND" ging o

nttuien. Zoo was er b.v. Woensdags een tocht per gouv.s.s. »Paramaribo" de Comawijne op, op welken tocht tevens een suiker-plantage der Ned. Handelsmaatschappij bezichtigd werd. Deze boottocht was zeer interessant en de gouverneur, welke dezen tocht organiseerde, had tot ons groot genoegen tevens verscheIdene hoeren en dames uit Paramaribo mede geïnviteerd.

Toen het gezelschap 's avonds 9 uur uiteen ging, speet het een ieder onzer, dat de dag niet langer was. . Officieel kennis gemaakt met de officieren der landmacht hadden wij nog niet, hoewel wij den eersten avond op het. bal de meesten reeds ontmoet en gesproken hadden en Donderdags gingen de commandant en etat-major naar den societeitstuin, om met de HH. kennis te maken, die aldaar cie gewijze opgesteld waren.

Vrijdags gaf de gouverneur een diner voor de oudere officieren in 't gouvernementsgebouw en werd van die gelegen-heid gebruik gemaakt door de jongeren aan boord, om een dinertje te geven met jonge meisjes. 's Avonds was voor 't volk een bal georganiseerd in de

cantine van 't fort Zeelandia en den avond daarop voor de onderofficieren. Commandant en officieren der „Suriname" hadden 't druk met afscheid nemen en gehoor te geven aan de vele invitaties, die hun gewerden van de Paramaribosche families, die hen zoo noode zagen vertrekken. Hier komt nog bij, dat het ditmaal niet alleen een afscheid was van een etat•major, die drie jaar lang in de kolonie alles had meegemaakt, doch het was een afscheid tevens aan het stationsschip, dat jaren als een onafscheidelijk iets met Paramaribo samen genoemd was, en nu voor goed van de rivier zou verdwijnen.

Aan boord der „Suriname" was Zaterdagsmiddags eene afscheidsreceptie en dit af-scheidnemen werd dien avond gedurende het bal in de societeit voortgezet. Op dit bal waren de commandant en etat-major der „Zeeland" als gasten geïnviteerd en werden zij bij aankomst door het bestuur binnen geleid, en hun door den president der -

Wordt voortgezet

Geen opmerkingen :