donderdag 14 maart 2019

Oefentocht 6

412
OEFENINGSTOCHT VAN HR MS GELDERLAND
2e. daar de Javanen, hoewel iets minder werk afleverende dan iets duurder te krijgen en iets mider werk afleverde dan de Hindoe's, die van zachtere natuur zijn en dus den planters minder last veroorzaken ; en 3e. doordat men bevreesd is voor te veel invloed 'van het Engelsche element. De hindoe's n.l. wier contracttijd om is en die zich in de kolonie vestigen, blijven allen Britsche onderdanen en staan als zoodanig onder den Engelschen consul.

Doch laten wij terugkeeren tot hei vertrek vall Hr. Ms. „Suriname". Na het anker gelicht te hebben, stoomde zij, zooals de sta- tion schepen steeds bij vertrek deden, eerst de rivier een weinig op langs de stad, passeerde daarbij Ilr. Ms. „GELDERLAND", waarbij op beide bodems gejoeld werd en de muziek der „Gelderland" het volkslied en eenige populaire nummers ten beste gaf. Daarna keerde de „Suriname", hield dicht langs den wal en uitten de opvarenden hunne sympathie voor de aan de rivier verzamelde bewoners door een driemaal krachtig herhaald hoera, toen zij dezen kort langs voorbij stoomden.

Huilende stond aan den marinesteiger eene inlandsche oude vrouw, ELISABETH DUTTER, die 15 jaren lang, trouw de marine gediend had als schoon- maakster en bewaarster der keet, als boodschapjongen en snert- nimf en somwijlen als postillon d'amour. Dien dag werd door een paar der officieren een tochtje per tentboot het binnenland in gemaakt en de productieve werken, waarvoor eene leening van 3 millioen is uitgetrokken, in oogen- schouw genomen en kregen zij een goed idee van de wijze van reizen en de verschillende communicatie-middelen in 't binnen. land. Door eene averij aan de stoombarkas welke hen gesleept had en door den lagen waterstand, waren zij genoodzaakt 's nachts per koriaal terug te koeren en legden zoo pagaaiende ongeveer 26 KM. af.

Dinsdag 2 Mei was vastgesteld voor eene contrapartij aan de ingezetenen van Paramaribo ell omstreken. Gelukkig werd ons op den voormiddag door een tiental jonge dames bij 't ma- ken van ongeveer sandwiches de behulpzame hand geboden en behoeft wel niet gemeld wordon date het dien morgen erg rumoerig toeging. Door de weelderige natuur van Suriname had 't ons niet veel moeite gekost halfdek en kampagne rijkelijk met groen te versieren, terwijl 's avonds de illuminatie, welke voor dezen keer over 't geheele schip was aangebracht, een bijzonder mooi effect maakte tegen den donkeren achtergrond, welke gevormd werd door den dicht begroeiden rechteroever der rivier.

Van de vele invitatie's werd druk gebruik gemaakt en 's avonds waren een tweehonderdtal gasten aan boord, die na het schip gezien te hebben zich weder aan dek verzamelden en onder praten en dansen met commandant als etat major den avond verder passeerden. Met het servies van glaswerk van commandant, officieren voornamelijk de te kleine verstrekking aan boord oorzaak. Op eene zeereis van eenigen duur wordt natuurlijk veel -

Wordt voortgezet

Geen opmerkingen :