donderdag 14 maart 2019

Oefentocht 5

OEFENINGSTOCHT VAN HR. Ms. „GELDERLAND".
413
gebroken, zoodat hier aft). na 3 maanden het restant der dage- lijks in gebruik zijnde artikelen de helft der verstrekking reeds bedroeg, zoodat op verschillende plaatsen bijgekocht, moest Ilier in de koloniën is ook geen voorraad reserve-(tommalie- want, waaruit aangevuld kan worden, zoodat de aanblik van een gedekte tafel aan boord lang niet fraai is.

Aangezien de onderofficieren aan den wal vele kennissen getnaakt hadden en de onderofficieren der landmacht hun eene danspartij hadden aangeboden, wilden zij ook gaarne een blijk boord te inviteeren, hetgeen den volgenden dag geschiede en, waartoe de versiering van 't halfdek van den vorigen dag dienst. baar gemaakt werd en ook de illuminatie dien avond nog eens ontstoken werd. Dit feest der onderofficieren was ook een alleszins geslaagd feest te noemen.

De reeks feestelijkheden was nog niet ten einde. Donderdag 4 Mei n.l. had de gou- verneur voor de jongere lui, welke tocht weder den geheelen dag en een groot gedeelte van den nacht in beslag nam. Vrijdag er een heerenpartij naar de plantage Jachtlust. Zaterdags werd ons een schitterend feest aangeboden door een groot deel der bewoners van Paramaribo en omstreken op fort Amster- dam, gelegen aan de samenvloeiing van Suriname- en Comawijne rivier.

Dit fort was met zijn terreinen geheel geïllumineerd en eigende zich bijzonder voor deze alleraardigste avondpartij. Een twintigtal onderofficieren en minderen waren mede naar fort Amsterdam gestoomd om met hunne vrienden en kennissen in de feestvreugde te kunnen deelen; oen paar dansgelegenheden op het terrein en eenige muziekkorpsen droegen hiertoe het hunne bij.

Zondag was de laatste dag; er was 's middags mu- ziek voor 't gouvernementsgebouw en 's avonds werd nog eens, doch nu voor 't laatst, genoten vati den hartelijken omgang met en het uitnemende dansen van de Surinaamsche schoonen. Maandag morgen 7u, terwijl 't schip ging onttuien, maakte de landingsdivisie nog eene militaire promenade door de stad en viel 't ons op, dat, alle kennissen der laatste veertien dagen, ondanks de vermoeiende feestdagen, zich de moeite hadden ge- geven, vroeg op te staan en toilet te maken, om van de balcons ons vaarwel te groeten en nog eens te kunnen genieten van den aanblik van zooveel gewapende matrozen.

Buiten de hier opgesomde officieele invitatie's voor bals, tochtjes en diners, werden wij nog overstelpt met particuliere invitatie's voor hui- selijke avondjes, rijtoeren of dinertjes en zal ieder begrijpen, dat Maandagmiddag bij 't vertrek menigeen met kloppend hart en met een bewogen stem een laatste. vaarwel van karnpagne of andere zichtbare plaats trachtte toe te roepen aan de hun dierbaar geworden bewoners van Paramaribo.

Zoo stoomde weer de „Gelderland" de rivier af, evenals zij 14 dagen te voren gekomen was, onder 't spelen der muziek en

Wordt voortgezet

Geen opmerkingen :