vrijdag 3 januari 2014

Dagorders 3

LogoDagorders
Dagorders 24 April-2014Dagorders Archieven
Alle voorgaande afleveringen zijn te vinden bij Dagorders Archieven !
DagOrders
We beginnen vandaag met een nieuwe serie Dagorders anders zou de lijst te lang worden en onoverzichtelijk.
Dagorders archieven is te vinden bovenaan rechts met de knop naam hoe kan het anders Dagorders Archief
Dagorders 25 April-2014Chef Kreuger
Fotograaf in opdracht van de Koninklijke Marine
Chef Kruger
Geen vliegende Hollander maar een vliegende Jutter, dat was de eerste luchtfotograaf Jozeph Kreuger. Hij werd geboren op 23 april 1886 in Den Helder als zoon van de opperkonstabel bij de Koninklijke Marine Hendrik Kreuger en moeder Trijntje Assendorp. Zijn vader had tevens een sigaren- annex fotowinkel en hier deed Jozeph zijn eerste ervaringen op met de fotografie. Een loopbaan binnen de marine was niets voor de vrijgevochten Jozeph maar belangstelling voor de militaire wereld had hij wel. In los dienstverband (freelance) foto’s maken in opdracht van de Marine vond hij prachtig. Hij maakte in zijn leven duizenden foto’s over dit onderwerp.
Chef Kreuger, fotograaf in opdracht van de Koninklijke Marine
Jozeph Kreuger Chef (Jozeph) Kreuger (1886-1971) is als luchtfotograaf een avonturier te land, ter zee en in de lucht. Voor de Koninklijke Marine produceert hij talloze foto's. De marine maakt destijds bij gebrek aan een eigen fotodienst gebruik van freelance fotografen. Chef Kreuger is één van hen. Het brengt hem op plaatsen waar collega's nooit mogen komen.
In 1909 opent Chef een fotozaak in Den Helder en krijgt in 1917 van de marine opdracht om een fotodienst op het marinevliegkamp 'De Mok' op Texel op te zetten. Vliegkamp 'De Kooy' in Den Helder volgt al snel daarna.
Als eerste fotograaf vliegt hij boven het Marsdiep en verwerft daarmee de titel 'eerste luchtfotograaf van Nederland'. In 1921 vertrekt Kreuger naar Nederlands-Indië en richt in Bandoeng een fototechnisch bureau op. In 1925 keert hij terug, wordt restauranthouder en is bestuurlijk actief.
Niet eerder is een boek over deze markante fotograaf verschenen. Chef Kreuger. Fotograaf in opdracht von de Koninklijke Marine toont een groot aantal foto's uit verschillende museale collecties en particulier bezit. Kreuger heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de beeldvorming van Den Helder, het reddingwezen, de Koninklijke Marine en Nederlands-Indië gedurende de periode 1900-1925
Fotocamera's uit 1920
Chef overleed op 28 mei 1971 op 85 jarige leeftijd. In 2008 verscheen een boek over zijn leven als fotograaf. Het werd geschreven door het drietal Maarten Bakker, Graddy Boven en Henk Visser en uitgegeven bij uitgeverij Aprilis te Zaltbommel. De uitgeverij ging in oktober 2009 failliet waardoor het boek helaas nu al niet meer verkrijgbaar is.

Geen opmerkingen :