vrijdag 18 november 2016

Marine bewijst verdwijnen wrakken

Nederland samen met Indonesië op zoek naar verdwenen oorlogsschepen
Nederland en Indonesië gaan nauw samenwerken om erachter te komen wat er met de verdwenen Nederlandse oorlogsschepen in de Javazee is gebeurd. Dat zei premier Mark Rutte vandaag.
Hij vertrekt zondag voor een handelsmissie naar dat land. Dan zal de kwestie ook aan de orde komen, zei de premier. ,,Indonesië ziet het belang van dit dossier zeer en ze willen ook graag met ons samenwerken.'' Rutte noemde het verdwijnen van de oorlogsschepen ,,buitengewoon ernstig'' en ,,diep ingrijpend''.
Deze week kwam naar buiten dat de wrakken van de kruisers De Ruyter en Java en een groot deel van de torpedobootjager Kortenaer zijn verdwenen. Ze vergingen op 27 februari 1942 tijdens de Slag om de Javazee. Het waren de graven van honderden opvarenden.
Geschokt
Defensie liet aan de hand van sonarbeelden zien dat de schepen volledig verdwenen zijn. Op de beelden zijn de gapende gaten in de zeebodem te zien waar eens de machtige schepen hebben gelegen. Alleen bij de Kortenaer is nog duidelijk een deel van het schip en de mast waar te nemen.

Alle nu gevonden schepen zijn vergaan in 1942. De Nederlandse exemplaren gingen ten onder tijdens de slag in de Javazee. Precies 1174 Nederlandse en Indonesische opvarenden kwamen daarbij om het leven, waaronder nationale held Karel Doorman.
Sonarbeelden ultieme bewijs grafschennis Javazee
Defensie heeft beelden vrijgegeven waarop onomstotelijk is te zien dat de kruisers De Ruyter en Java compleet van de zeebodem zijn verdwenen. Van torpedojager Kortenaer ligt alleen nog een deel in de Javazee bij Indonesië.

Sonarbeelden laten duidelijk zien dat Hr. Ms. De Ruyter compleet is verdwenen. In de bodem is duidelijk een gapend gat waar te nemen. © Defensie
Op de sonarbeelden zijn de gapende gaten in de zeebodem te zien waar eens de machtige schepen hebben gelegen. Alleen bij de Kortenear is nog duidelijk een deel van het schip en de mast waar te nemen.
Het schandaal met de geruïneerde zeemansgraven maakte afgelopen dagen veel los. Behalve de drie Nederlandse schepen, zijn ook drie Britse schepen en een Amerikaanse onderzeeër zijn ten prooi gevallen aan de slopershamer.
Speculaties
De beelden maken een eind aan de speculaties dat de schepen er wellicht nog zouden liggen. Diverse bergingsexperts opperden afgelopen dagen dat het zinloos was om de schepen te ruimen. De wrakken liggen op meer dan vijftig meter diepte. De kosten van het ophalen werden per wrak geschat op minstens 40 miljoen euro, terwijl de opbrengst van het schroot bij de huidige prijs schommelt tussen de 6 en 9 miljoen euro. Ook is gesuggereerd dat de schepen door stromingen onder een dikke laag zand terecht zouden zijn gekomen.

De Kortenaer ligt deels nog op zijn plek © Defensie
Het Britse ministerie liet woensdag al sonarbeelden zien van hun verdwenen schepen. Nu komt ook de Nederlandse marine met de sonarbeelden naar buiten om aan alle twijfel een eind te maken.
Karel Doorman
Alle nu gevonden schepen zijn vergaan in 1942. De Nederlandse exemplaren gingen ten onder tijdens de slag in de Javazee. Precies 1174 Nederlandse en Indonesische opvarenden kwamen daarbij om het leven, waaronder nationale held Karel Doorman. Dat de schepen er niet meer liggen is ontdekt door het Karel Doorman Fonds. Zij waren afgelopen twee weken in de regio om een eerbetoon te brengen aan de gevallen marinemannen.

Bronnen: AD - Ministerie van defensie

1 opmerking :

Jan zei

Persoonlijk vind ik het wel vreemd dat het ministerie van defensie hier nu als een donderslag bij heldere hemel mee tevoorschijn komt. Het zal toch niet zo zijn dat ze na de berichten van enkele dagen geleden Snel met een schip terplekke onderzoek zijn gaan doen.