woensdag 1 februari 2012

Hr. Ms. Gelderland versus Niobe




Het Noordereiland te Rotterdam het rode pijltje wijst naar de Prins Hendrikkade


De Prins Hendrikkade vandaag de dag.
De eerste foto zou de omgebouwde Gelderland zijn. Als luchtdoelbatterij omgebouwd in opdracht van de Duitsers. Het merkwaardige aan deze foto is wel dat de Niobe zich hier in Nederlandse wateren bevind. Op deze foto zou de Niobe zich langs de Prins Hendrikkade gelegen op het Noordereiland te Rotterdam verplaatsen. Een andere mogelijkheid zou kunnen zijn dat het de Prins Hendrikkade te Amsterdam betreft. Vreemd is het wel want als Niobe heeft het schip slechts enkele maanden dienst gedaan voornamelijk in de Oostzee.

Een optie van mijzelf is dat het schip nog maar juist is omgebouwd en door een Duitse bemanning van een werf is opgehaald. Dit zou dan weer betekenen dat de Gelderland op een Nederlandse werf is omgebouwd tot varende luchtdoelbatterij ! Ofwel met de Duitse benaming tot Flakship. Onmogelijk lijkt dit niet want in de oorlogsjaren waren er ook aannemers die voor de Duitsers bunkers bouwden langs de Nederlandse kust. Onderwijl probeer ik nog steeds de juiste info te vinden omtrent de Niobe langs de Prins Hendrikkade
---------------------------------------------------------------------------
Robert Smits zocht en vond de volgende informatie :
Oorlogsbuit
Hr. Ms. Pantserdekschip Gelderland werd in beslag genomen door de binnenvallende Duitse troepen in 1940. De Gelderland werd door de Duitse Marine overgenomen en hernoemd Niobe. Tussen 1941 en 1944 werkte het als een trainingsschip in de omgeving van de Noordzee. Eerst werd ze door C. van der Giessen & zonen in Krimpen aan den IJssel herbouwd. Later in Elbing (Oost-Pruisen) zijn nog meerdere aanpassingen uitgevoerd naar een drijvende Flakbatterij.
Na die herstellingen volgde indienststelling en op 1 maart 1944 begon het gebruik als een Flakschiff [Flugabwehrkreuzer - Flugabwehrschiff -Flakschiff] onder de naam Niobe. Belangrijkste taak was de bescherming van Duitse konvooien in de Oostzee
Het is nu dus duidelijk dat de Gelderland zich na de ombouw bij de scheepswerf C. van der Giessen & zonen in Krimpen aan den IJssel zich langs de PrinsHendrikkade te Rotterdam verplaatst. Dit is de enige mogelijkheid om vanuit Krimpen aan den IJsel zeewaart te varen.
Als je de foto heel goed bekijkt lijkt het er ook op dat men enig boord geschut aan het uittesten is !

Geen opmerkingen :