Data3

gelderland
Krantenberichten :

16 October 1900 Hr. Ms. pantserdekschip Gelderland, onder bevel van den kapitein ter zee J. H. L. J. baron Sweerts de Landas Wijborgh, is den 12e dezer te Lourenzo-Marques aangekomen.
Zaterdag 27 October 1900
AMIGOE DE CURACAO


Weekblad voor de Curacaosche eilanden meld :
De Eerwaarde Heer Evers, kapelaan te Haarlem, die als schrijver, over marinezaken steeds meer aanzien krijgt, is in de gelegenheid geweest een vollen dag levens mee te maken aan boord van het pantserdekschip Gelderland. De Eerwaarde Heer Evers roemt zeer de behandeling van de torpedo door onze marine:
„De torpedo's, die toen werden ingeschoten, waren allen voorzien van den nieuwen koersregelaar, die het afwijken der gelanceerde torpedo's tot een minimum reduceert. Er werden twee torpedo's gelanceerd uit de onderwater boegbuis, terwijl het schip stil lag, en twee terwijl het een vaart had van 17 mijl.
Ook uit het torpedo-kanon aan bakboord werden onder gelijke omstandigheden vier torpedo's gelanceerd, terwijl het doel 800 meter verwijderd was. Van het schip af kon men, niettegenstaande het weder verre van schoon, zelfs ongunstig was te noemen, den loop, de baan der torpedo uitmuntend volgen en de prachtige, juiste werking van den koersregelaar bewonderend gadeslaan.
Daarbij kreeg de torpedo, na uit het kanon te zijn gelanceerd, bij het vallen in het water een oogenblikkelijke afwijking door de groóte snelheid (17 mijl), waarmede werd gevaren, terstond daarop snelde zij met haar 30 mijlsvaart wederom recht door het water in de richting haar van te voren gegeven en ging midden op het doel af.
Ware dit een vijandelijk schip geweest, dan zou dit (natuurlijk bij het geladen zijn der torpedo) reddeloos ten gronde zijn gegaan. Een andere torpedo kreeg eveneens een oogenblikkelijke afwijking door een dikken bos zeewier of iets dergelijks, dat zich op haar baan bevond, maar kwam terstond weer die hindernis te boven, hernam haar aangegeven koers, en bereikte wederom het doel juist in het midden.
Pleit het niet voor de kunde en uitmuntende kennis onzer zeeofficieren, dat van de 8 torpedo's, die werden gelanceerd, 8 het doel bereikten, dat geen enkele miste ? En dan bedenke men daarbij, dat het weder volstrekt niet gunstig was, dat het schip 17 mijlen liep en het doel 800 meter verwijderd was, terwijl op dien afstand het verkeerd richten van één graad een verschil oplevert van 11 meter."

27 November 1900
Hr. Ms. pantserdekschip Gelderland onder bevel van den kapitein ter zee J. H. L. J. baron Sweerts de Landas Wyborgh, is den 22 dezer te Algiers aangekomen.
9 Juli 1900
Het Nieuws van den Dag meldt :
Ingevolge Kon. besluit van 5 Juli jl wordt Hr. Ms. pantserdekschip Gelderland met 16 Juli a. s. te Willemsoord in dienst gesteld en is het bevel over dien bodem opgedragen aan den kapitein ter zee J. H. L. J Baron Sweerts de Landes Wyborgh.
11 Juli 1900
Mutatie's
Met ingang 16 Juli worden geplaatst aan boord van Hr. Ms. pantserdekschip Gelderland de luitenants ter zee le kl. J. M. W. Kuyl, E. W. Pfeyffer en A. van den Driesson Mareeuw, eerstgenoemde als eerste-officier;
de luitenants 2e kl. F. W. J. Groeneboom, A. H. van Deursen, J. J. H. Commijs en E.M. Wissmann, de adelborsten le kl. A. H. van der Mersch, J. F. Osten, J. van Engelenburg, B. Kruys, W. J. H. van Straaten, H. A. Romswinckel, C. F. Balsem en F. A. Buddingh,
de le luitenant der mariniers P. S. Groen, de officier van gezondheid le kl. E. C. Lorentz, de officier van gezondheid 2ekl. M. van Willigen, de officier van administratie le kl. C. Flaes en de officier-machinist 2e kl. W. de Waardt.
Met denzelfden datum wordt de luitenant ter zee le kl. P. G. J. graaf van Hogendorp eervol ontheven over het bevel van Hr. Ms, kostschip Dufa en geplaatst als eerste-officier aan boord van Hr. Ms.monitor Cerberus, en de luitenant ter zee le kl. J. W. Termijtelen belast met het bevel over genoemd kostschip.
De adelborst A.E. van Dishoeck wordt met 28 juli geplaatst aan boord van vorengemeld pantserdekschip
11Augustus 1900
Mutatie's:
De luitenant ter zee le kl. J. F. Graadt Van Roggen wordt met 16 dezer geplaatst aan boord van het pantserdekschip Gelderland, De officier van administratie le kl. J. A. Grootendorst, belast met de functie van fungeerend fiskaal
Bij den zeekrijgsraad aan boord van Hr. Ms. wachtschip te Willemsoord, wordt met den 21e dezer eervol van die betrekking ontheven en op non-activiteit gesteld en alsdan vervangen door den officier van administratie le kl. W. G. L. Brunings.
Bij den zeekrijgsraad aan boord van Hr. Ms. wachtschip te Willemsoord, wordt met den 21e dezer eervol van die betrekking ontheven en op non-activiteit gesteld en alsdan vervangen door den officier van administratie le kl. W. G. L. Brunings.
27 Augustus 1900
posterijen.
Van 27 Augustus tot en met 1 September e. k. zal dagelijks met den trein van 7.10 vm. van Amsterdam naar Antwerpen en voorts 3 en 8 September e. k. resp. met de treinen van 6.11 a. en 7.10 vm. van Amsterdam naar Antwerpen eene rechtstreeksche verzending van brieven en andere stukken plaats vinden aan het oorlogsschip Gelderland, resp. te Algiers, Port-Saïd en Colombo. Daarna zullen de brieven en andere stukken voor genoemd oorlogsschip worden verzonden naar Batavia.
Opdat die brieven en andere stukken bij de sorteering op de postkantoren dadelijk in het oog vallen, worden belanghebbenden uitgenoodigd ze te voorzien van twee zich kruisende strepen over het geheele adres, loopende van den eenen hoek naar den anderen.
4 September 1900
Hr. Ms. pantserdekschip Gelderland, onder bevel van den kapitein ter zee J. H. L. J. baron Sweerts de Landas Wijborgh, is den 1e dezer te Algiers aangekomen
17 september 1900
Hr. Ms. pantserdekschip Gelderland heeft wier in de vin gekregen en moet dokken om schoongemaakt te worden, waardoor de reis naar Oost-Indie, aanvankelijk bepaald op 20e dezer, zal worden vertraagd
28 September 1900
Posterijen
Brieven en andere stukken voor het oorlogsschip Gelderland zullen, tot nadere opgave, des Dinsdags met den trein van 6.20 m. v.au Amsterdam naar Emmerik en des Vrijdags met den trein van 12,40 a. van Amsterdam naar Antwerpen worden verzonden in rechtstreeksche pakketten aan het adres van genoemd oorlogsschip te Port-Saïd.
Brieven en andere stukken, welke men in die rechtstreeksche verzendingen wenscht te zien opgenomen, behooren te worden voorzien van twee zich kruisende strepen over het geheele adres, loopende van den eenen hoek naar den anderen.
1 Januari 1901
Het Nieuws van den Dag meldt:
De heeren Van Kempen hebben aan President Kruger eene fraai bewerkte herinneringsmedaille aangeboden, welke in hunne fabriek te Voorschoten is vervaardigd.
Deze medaille is ter grootte van 125 mm, in zilver uitgevoerd. Zjj vertoont aan de voorzijde eene afbeelding in bas-reliëf van de Gelderland, in volle zee, met het omsohrift: „Onder Gode's bescherming veilig op de groote wateren." De naam Hr. Ms. Pantserdekschip Gelderland weerspiegelt in de golven. Op de keerzijde ziet men het opschrift: „Aan zijne Excellentie S. J, P. Kruger, Staatspresident der Z.A. Republiek, aangeboden door J. M. van Kempen Zonen, Kon. Ned. fabriek van gouden en zilveren werken, te Voorschoten."
Het opschrift is omgeven door een palmtak met anker en eene rijzende zon. Het Gemeenbestnur van Nijmegen heeft een schrijven ontvangen van President Kruger, waarbij hij zijn dank betuigt voor de vriendelijke uitnoodiging om Nijmegen te bezoeken. Hij zal die in herinnering houden, ofschoon voorloopig van de reis niets kan komen.
10 Januari 1901
Hr. Mr. pantserdekschip Gelderland, onder bevel van den kapitein ter zee J. H. L. J. baron Sweerts de Landas Wyborgh, is den 8 dezer te Aden aangekomen.
12 Januari 1901
Blijkens een bij het departement van marine ontvangen bericht is Hr. Ms. pantserdekschip Gelderland, onder bevel van den kapitein ter zee J. H. L. J. baron Sweerts de Landas Wyborgh, 13 dezer van Algiers vertrokken, ter opvolging van de bestemming naar Oost-Indie.
4 Februari 1901
Blijkens een bij het departement van marine ontvangen bericht is Hr. Ms. pantserdekschip Gelderland, onder bevel van den kapitein ter zee J. H. L. J. baron Sweerts de Landas Wyborgh, 3e dezer van Suez vertrokken ter voortzetting van de reis naar Oost Indie. aan boord van H. M. Pantserdekschip, Gelderland.
26 Februari 1901
Blijkens een bij het departement van marine ontvangen bericht is Hr. Ms. pantserdekschip Gelderland, onder bevel van den kapitein t.r zee J. H. L. J. baron Sweeris de Landas Wyborg, den 22e dezer van Colombo vertrokken.
20 Maart 1901
Het Nieuws van den Dag vermeld het volgende :
Nederland en de Zuid-Afrikaanse Republieken
Eene commissie van ingezetenen te Nijmegen had in December van het vorige jaar aan den commandant van Hr. Ms. pantserdekschip Gelderland, den kapitein ter zee J. H. L. J. Baron Sweerts de Landas Wijborg, hulde bewezen door hem een portret van President Kruger voor het schip en voor hem zelf. benevens een fraai gecalligrafeerde opdracht toe te zenden.
In antwoord daarop is bij den secretaris dier commissie een schrijven, d. d. 16 Februari uit Weltevreden, van den kolonel ontvangen, waarbij hij zijn hartelijken dank betuigt voor die hulde.
De commandant schrijft o.a.:„Volgens den door u uitgedrukten wensch heeft de beeltenis van de krachtigste en meest beproefde persoonlijkheid van het laatst der vorige eeuw een eereplaats gekregen in de kajuit van het schip dat den naam mag dragen van onze schoone provincie en waar zij een 35-tal dagen op den grooten Oceaan Neêrlands gastvrijheid genoot."
4 September 1901
Overleden:
J. de Wolf, 24 j., korporaal-torpedo-maker.
9 November 1901
Marine-manoeuvres.
De Java-divisie heeft order gekregen naar de Duizend-eilanden te stoomen om aldaar gevochtsoefeningen te houden. Het pantserdekschip Noord Brabant en het pantserschip Piet Hein zijn reeds derwaarts vertrokken. Het pantserdekschip Gelderland gaat er morgen heen, terwijl het pantserdekschip Friesland en de pantserdek corvet Sumatra morgen hier verwacht worden om kolen te laden en onmiddellijk de reis naar de verzamelplaats te aanvaarden. Het pantserdekschip Koningin Wilhelmina der Nederlanden komt na het vlagvertoon op Boeton ook eerst hier kolen laden om zich dan bij de overige schepen te voegen.
(Soerabaja. Hbl.)
11 December 1901
— Men deelt aan den Java-Bode mede, dat het geschil tusschen Nederland en Engeland, ontstaan door de aanvaring in de haven van Port-Said van Hr. Ms. pantserdekschip „Gelderland" door een Engelsch kolenschip, hetgeen plaats had verleden jaar, toen de „Gelderland" op weg was naar Indië, in der minne is beëindigd. Op de vordering, door de Nederlandsche regeering aanhangig gemaakt bij de gemengde rechtbank te Mansoerah (Egypte), wachtte Engeland geen vonnis af, doch der Nederlandsche regeering werd aangeboden pl.m. fl 48.000, uitmakende het voor de geleden schade gedeclareerde bedrag.
27 December 1915

Rotterdamsch Nieuwsblad

Hr, Ms. „Gelder1and". Het pantserdekschip „Gelderland" is hedenmiddag hier aangekomen en heeft ligplaats genomen aan de Parkkade. Het zal tot Maandag blijven.
10 September 1903
MARINE-
Geplaatst: aan boord van het pantserdekschip Gelderland de officier-machinist. le kl. J. H. Gijzen, verwacht uit Nederland in Makassar
15 October 1903
Ministerie Marine
Overeenkomstig zijne toezegging heeft de Minister van Marine aan de Tweede Kamer overgelegd eene opgave van de in de maand Juli 1902 aan boord van Hr. Ms. pantserdekschip Gelderland aan de Europeesche schepelingen opgelegde straffen, waaruit blijkt, dat totaal 97 disciplinaire straffen, tot een totaal van 450 straf dagen zijn opgelegd, en bovendien eene veroordeeling tot gevangenisstraf door den Zeekrijgsraad van 8 maanden.
De straffen bestonden uit : berispingen 1; provoostarrest met vermindering van kost, 17 straffen, totaal 98 dagen; scheepsarrest 21 straffen, totaal 81 dagen; strafdienst met inhouding van de soldij, 15 straffen, totaal 104 dagen, strafdienst met vermindering van kost, 5 straffen, totaal 15 dagen, en strafdienst 38 straffen, totaal 152 dagen.

Geen opmerkingen :