maandag 1 mei 2017

Handboek 16

logo
blz 54
ONDEROFFICIEREN
blz 54
De onderofficieren van alle andere dienstvakken worden als zij den rang hebben van korporaal, sergeant en sergeant-majoor, genoemd bij hun kwaliteit voorafgegaan door hun rang, zooals : korporaal-konstabel, sergeant-telegrafist, majoor-torpedomaker, enz. enz.
Verder op blz 55
blz- 55
Bekleeden zij den rang van adjudant-onderofficier, dan worden zij genoemd bij hun kwaliteit voorafgegaan door het woord opper, zooals : opperkonstabel, oppertelegrafist, oppertorpedomaker, enz. enz. behalve de onderofficieren-machinist met dien rang, die genoemd worden: adjudant-onderofficier-machinist.
Al deze onderofficieren worden aangesproken met korporaal, sergeant, majoor en adjudant.
Manschappen.
Bij de Kon. Marine bestaan manschappen van verschillende dienstvakken, die op de linkermouw een borduursel dragen aangevende het dienstvak waartoe zij behooren. Dit borduursel is van roode wol, behalve voor de maats in de verschillende dienstvakken en de leerling-onderofficier-vliegers die een borduursel van gele wol dragen.
Bij de dienstvakken torpedomaker, timmerman, monteur, geschutmaker, vliegtuigmaker, bottelier, ziekenverpleger, seiner zijn de borduursels van dezelfde teekening als bij de onderofficieren, matroos,schrijver, -hofmeester, -kok, dragen een borduursel van 2 gekruiste stoklooze ankers, waardoor de letter H, alles van roode wol (fig. 52).
Kleermakers, schoenmakers en barbiers dragen een borduursel bestaande uit 2 gekruiste stoklooze ankers, waardoor de letter H, alles van roode wol bij minder dan 6 jaar dienst; van gele wol van 6 tot 12 jaar dienst en van goud bij 12 of meer jaar dienst (fig. 52). De manschappen van het personeel van de Marine Stoomvaartdienst worden onderscheiden in :
Stoker der 3e klasse . . . . geen uitmonstering.
Stoker der 2e klasse . . . . 1 toorts (roode wol), fig. 46.
Stoker der le klasse . . . . 2 gekruiste toortsen (roode wol), fig. 47.
Stoker-olieman . . . . . . . . toorts en pijl gekruist (roode wol), fig. 45.
vervolg op blz 56

Geen opmerkingen :