zaterdag 25 februari 2017

Maandag 27 Februari herdenking slag in de Javazee

In Den Haag, Den Helder en in Indonesië wordt maandag herdacht dat het 75 jaar geleden is dat de Slag in de Javazee plaatsvond. De herdenking in Nederland vindt plaats in de Kloosterkerk. Daarbij zullen ruim 450 nabestaanden, één overlevende en de ministers Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie aanwezig zijn.
Herdenkingen Den Helder en Den Haag Bij de herdenking in de marinestad zal de nadruk liggen op jongeren. Leerlingen van het Lyceum van de Helderse ‘Scholen aan Zee’ en adelborsten van het KIM zullen aan de herdenking deelnemen.
Voorafgaand aan de herdenking is lesmateriaal aan de deelnemers ter beschikking gesteld.
Vóór het officiële deel van de herdenking zal, dr. Anselm van der Peet van het NIMH een inleiding houden over de Slag. Vice-admiraal b.d. Cees van Duyvendijk zal de levensloop van de reddingboot ‘Javazee’ belichten.
Tijdens de herdenking zal de 50-jarige boot de monumentenstatus krijgen.
Hijsen monumentenwimpel
Het door de Stuurgroep samengestelde programma begint om 09.00 uur met ontvangst van de genodigden in het KIM en eindigt om 12.00 uur met een lunch in een van de zalen van het Instituut.
Na de lunch wordt de monumentenwimpel door vice-admiraal b.d. Van Duyvendijk gehesen op de ‘Javazee’. De boot ligt dan afgemeerd bij het Reddingmuseum.
Exposities
In het Reddingmuseum zelf zijn twee exposities ingericht. Het betreft de preview van de expositie over de Slag, die dit jaar in het Marinemuseum kan worden bezocht en een expositie over de reddingboot ‘Javazee’.
Tijdens de zeeslag in 1942 probeerde een eskader van Amerikaanse, Britse, Australische en Nederlandse marineschepen tevergeefs de Japanse invasievloot, die op weg was naar Java, te stoppen. Schout-bij-nacht Karel Doorman voerde het commando.

De zeeslag kostte 915 Nederlandse marinemannen het leven, onder wie meer dan 200 Indisch-Nederlandse militairen. Een meer dan zeven uur durend gevecht op zee eindigde met de torpedering van de kruisers De Ruyter en Java en torpedobootjager Kortenaer.
Oorlogsgraf
Vorig jaar werd bekend dat de drie tot zinken gebrachte oorlogsschepen niet meer op de zeebodem liggen. De wrakken zijn vrijwel zeker illegaal geborgen, vermoedelijk om het staal en ijzer te verkopen. De schepen vormden een officieel oorlogsgraf voor honderden opvarenden.

Ook in Indonesië is een herdenking. Tientallen nabestaanden wonen een ceremonie bij op het Nederlands Ereveld Kembang Kuning in Soerabaja. Bij het Karel Doorman-monument worden kransen neergelegd. Oud-minister Piet Hein Donner van de Oorlogsgravenstichting is bij de plechtigheid. Woensdag brengt ook de Nederlandse commandant der Zeestrijdkrachten, luitenant-generaal der mariniers Rob Verkerk, een bezoek aan het ereveld. Hij zal een krans leggen namens de Koninklijke Marine.
Lees hier bij de NOS het verhaal van overlevende Felix Jans

Geen opmerkingen :