zaterdag 26 november 2011

Slag bij Helgoland 1917

17 november 1917 Tweede slag bij Helgoland
Helgoland vanuit de lucht gezien
Helgoland
De tweede slag bij Helgoland was een zeeslag op 17 november 1917 tussen Groot-Brittannië en Duitsland tijdens de Eerste Wereldoorlog. De slag was minder omvangrijk dan de eerdere slag bij Helgoland in dezelfde wateren.
De slag

Op 17 november stootten de Duitse mijnenvegers op de kruisers HMS Calypso en HMS Caledon. De Duitse schepen vluchtten zuidwaarts naar de SMS Kaiser en SMS Kaiserin bij Helgoland.
SMS Kaiser
SMS Kaiser
SMS Kaiserin
SMS Kaiserin
De kruisers HMS Courageous en HMS Glorious bevochten de kleine kruisers SMS Königsberg II, SMS Pilau, SMS Nürnberg II en SMS Frankfurt die de mijnenvegers moesten beschermen.
Toen kwam admiraal Charles Napier erbij met zijn slagkruisers HMS Tiger, HMS Lion, HMS Princess Royal, HMS Repulse en HMS New Zealand. De schepen voeren snel 26 knopen, er hing mist en ze legden zelf rookgordijnen. Ze moesten tussen de mijnen laveren.
HMS Repulse
HMS Repulse
HMS Tiger
HMS Tiger
HMS Courageous verschoot 400 granaten van 381 mm zonder een enkele treffer. HMS Repulse met kapitein William Boyle kon de SMS Königsberg II raken, waarbij alle drie de schoorstenen doorsloegen en een brand in de kolenbunker ontstond, die pas na een half uur geblust geraakte.
De Duitse mijnenveger SMS Kehdingen zonk. De Duitse slagschepen konden met een 305 mm granaat de brug van HMS Calypso treffen, waarbij alle personen met inbegrip van de commandant het leven lieten.
De uitkomst

Het resultaat van de slag was een status quo. De Duitse duikboten bleven last hebben met de zeemijnen. Daarom schakelden ze meer en meer over naar de basis in Brugge. Daar waren ze ook een dag sneller op de Noordzee. Als antwoord daarop planden de Britten de blokkade van Zeebrugge en Oostende.
New Zealand
HMS New Zealand
verliezenlijst
Tweede Slag bij Helogoland
(ontleend aan wikipedia)

Geen opmerkingen :